26 en 27 november 2022 was het weekend waar we samen zijn begonnen met het bouwen van een Weizenbock. Hierbij kwamen er nieuwe stappen in het brouwproces. Deze zullen ook genoemd worden.
Eerst even de stappen voor +- 20 liter Weizenbock:
- Verwarm 15 liter water tot 46 graden Celsius (nieuwe stap)
- Voeg de mout toe (bestaande uit Pilzner, Wheat, Munich en Crystal)
- Verwarm voor 15 min op 44 graden
- Verwarm voor 15 min op 55 graden
- Verwarm voor 40 min op 63 graden
- Verwarm voor 45 min op 72 graden
- Verwarm voor 5 min op 78 graden
- Voeg 14 liter water toe van 78 graden Verwijder de wort. (nieuwe stap)
- Kook voor 10 min
- Voeg 35 gram hop toe en kook dit voor 60 min mee
- Voeg 15 gram hop tie en kook het de laatste 15 mee met de overige hop.
- Koel snel af tot ongeveer 21 graden
- Giet over in het vergistingsvat
- Voeg gist toe en sluit het vat luchtdicht af met waterslot.



Het is ruim 2 weken geleden dat we met Weizenbock zijn begonnen. Afgelopen week regelmatig gemeten. Het werd tijd om de “oude” gist en bezinksel af te tappen. Nou dat hebben we vandaag gedaan maandag 12-12-2022. Dit was de eerste keer. Ook hebben we 100 gram suiker toegevoegd en een beetje zuurstof (waterslot verwijderd tijdens het aftappen). Het waterslot weer terug geplaatst. Nou moet het biertje zeker nog een week in het vat nagisten. Hieronder wat foto’s.



Bottelen



Onze hobby “brouwerij” heeft ook weer een stapje gemaakt in het brouwen van een Weizenbock. En die stap is bottelen. Eerst schoonmaken van de flesjes dan een klein beetje suiker in de flesjes voor de koolzuur en alcohol. Vervolgens de flesjes afvullen en in een donkere ruimte met de juiste temperatuur. Nieuw is dat we ook wat flesjes hebben met kroonkurk. Tevens hebben we een paar halve liters gebotteld.