Brouwen
Vandaag is de grote dag we gaan voor het eerst een biertje brouwen.
We hebben besloten een Tripel te gaan brouwen.
Het wordt ongeveer 20 liter. Er zitten de volgende ingrediënten in:
Mout
Hop (Cascade en Saaz)
Kruiden (koriander)
Gist (korrelgist)
1 kg suiker

We starten om de ongeschrote mout te schroten.
Daarvoor hebben we een schrootmolen. (hier links)
Vervolgens de ketel vullen met 23 liter water en daar de geschrote mout in doen. Dan kunnen we de ketel aan zetten om het brouw proces te starten. (hier rechts)
We houden het volgende maischschema
63 graden voor 45 minuten
72 graden voor 20 minuten
78 graden voor 5 mintuten

Vervolgens gaan we gelijk door naar het kookproces. Daar houden we het volgende schema aan:
90 minuten voor hop 1
15 minuten voor het einde hop 2 erbij
15 minuten voor het einde ook 1 kg kristalsuiker toevoegen
10 minuten voor het einde ook de koriander erbij, De koriander maken we eerst fijn met een vijzel.

Koelen
We gaan nu zo snel mogelijk koelen. Dit doen we met een koelspiraal die we op het koudwater aansluiten.
Hoe sneller we hebben gekoeld hoe minder kans op bacteriën.


Als het is gekoeld van 100 graden naar ongeveer 21 graden stoppen we het koelproces.
We gaan over tot het overhevelen van ketel naar vergistingsvat,

Nadat de wort helemaal is overgeheveld wordt de gist erbij gedaan en goed geroerd.
Dan komt de tijd dat we het vergistingsvat gaan sluiten en het waterslot er op zetten.
Nu begint het lange wachten: het vat verdwijnt in de kruipruimte van de woning voor 3 weken. Daarna hebben we op advies het gistingsvat bij kamertemperatuur nog een week gesloten gehouden.


Nu gaan de flesjes in de kelderkast voor 5 weken en daarna voor 3 weken in de koelkast op 7 graden.
Na al het lange wachten kun je proeven en genieten van een heerlijk Tripel biertje.
