Dit keer ’n Dubbel Knaap

Dit keer ’n Dubbel Knaap

Dubbel

We gaan deze keer een dubbel brouwen. Dit doen we in een weekend waarbij de zaterdag in het teken staat van schoonmaken, klaarzetten van de materialen en de zondag in het teken van het brouwen op zich en eind schoonmaak.

Net als de vorige keer gaan we ongeveer 20 liter brouwen maar dit keer een dubbel.

Het pakket bestaat uit:

Mout
Hop
Bruine kandijsuiker
Gist

Zoals altijd gaan we grondig schoonmaken.
Dit zijn de chemicaliën die we gebruiken. Tevens gebruiken een tuinslang voor de water voorziening. We besteden ook de nodige aandacht aan het ontsmetten van het gistingsvat wat we gaan gebruiken.

We gebruiken de benodigde meet instrumenten zoals een weegschaal en een aparte precisie weegschaal, dichtheid meter, temperatuur meter, en natuurlijk de ingrediënten om te brouwen.

We beginnen met het schroten van het mout, en het vullen van de brouwketel met water

Even roeren en voor maischen moeten we het schema instellen. Dit keer is het volgende schema nodig:

45 min op 63 graden
20 min op 72 graden
05 min op 78 graden

Daarna gaan we over op het spoelen.
We doen dit met ongeveer 9 liter water van 78 graden. Dit omdat we hierna gaan koken.

Na het spoelen komt het koken. Hierbij voegen we vanaf het begin de 1e hop toe en 15 minuten voor het einde voegen we de 2e hop en de bruine kandijsuiker toe..

Na 90 minuten koken moeten we gaan koelen om zo snel mogelijk af te koelen tot ongeveer 21 graden. Dit koelen doen we door middel van koud water door een spiraal laten lopen.

Als dan het brouwsel ongeveer 21 graden is kunnen we het overgieten van de brouwketel naar het vergistingsvat. Nu voegen we 11,5 gram gist toe. Sluiten het vat goed af en installeren het waterslot. Nu begint het “lange” wachten.
Ook hebben we de SG gemeten wat 1064 is. Na ongeveer 2 weken meten we de SG opnieuw. En dat herhalen we dan ook weer 2 dagen later. We kijken of de SG hetzelfde is.

Op 10-11-2021 hebben we een meting uitgevoerd deze kwam tot een waarde van 1020,5 SG. Dat geeft het volgende alcohol gehalte: (1064-1020,5)x0,135= 5,8725% Tevens ruikt het goed en de smaaktest is ook goed uitgevallen. Er lijkt een beetje prik (koolzuur) in te zitten. We gaan van het weekend weer een meting doen.

Op 20-11-2021 hebben we nog een meting uitgevoerd deze gaf dezelfde waarde. Dit houdt in dat we kunnen gaan bottelen

Nadat we alles hadden klaar gezet starten we me de flesjes de desinfecteren van de flesjes slangen etc.

Vervolgens hebben we 2 gram kristalsuiker in de flesjes gedaan en zijn we begonnen met het vullen van de flesjes.

Gevulde flesjes

Na het bottelen moesten de flesjes voor 3 weken bij 21 graden staan..

Op 1e kerstdag 2021 was het zover.

Ons biertje had 2 weken in de koelkast gestaan en er kon dus geproefd worden.

Dat laten we ons geen twee keer zeggen.

De brouwers namen ieder een fles en hebben het biertje aan een test onderworpen.

Geur : Ok
Kleur : Ok
Smaak : Ok.

Onze 1e dubbel is een heerlijk biertje geworden namens het brouwteam